تأثیرات آموزش مجازی بر دانشآموزان ابتدایی
تأثیر آموزش مجازی بر فرآیند یادگیری دانشآموزان مقطع ابتدایی میتواند بر اساس عوامل مختلفی از جمله کیفیت منابع آنلاین، مشارکت معلم و دسترسی دانشآموزان به فناوری متفاوت باشد. در اینجا برخی از تأثیرات بالقوه، هم مثبت و هم چالش برانگیز، مرتبط با آموزش مجازی برای دانش آموزان دبستانی آورده شده است.
اثرات مثبت:
1) انعطاف پذیری و دسترسی
آموزش مجازی به دانشآموزان اجازه میدهد تا به مواد آموزشی دسترسی داشته باشند و تکالیف را با سرعت خاص خود انجام دهند و سبکها و ترجیحات مختلف یادگیری را در نظر بگیرند.علاوه بر این ما در آموزش مجازی امکان استفاده از انیمیشن و ابزارهای تعاملی جذاب را برای تدریس خود داریم چیزی که در زمان آموزش حضوری به جهت حضور همزمان سرکلاس و وظیفه مدیریت نظم و ترتیب کلاس و کنترل رفتار تعاملی دانش آموزان با یکدیگر این فرصت ایجاد نخواهد شد.
2) یادگیری فردی
برخی از پلتفرمهای مجازی تجربیات یادگیری شخصیسازی شده را ارائه میدهند، محتوا را متناسب با نیازهای دانشآموزان تنظیم میکنند و در صورت لزوم پشتیبانی هدفمند ارائه میدهند. مضاف براینکه کودک در فضای خصوصی خود یادگیری را تجربه می نماید و با این حالت، اگر خود کودک متمرکزی باشد دیگر عامل مزاحمی برای یادگیری وی وجود نخواهد داشت.
3) مهارت های سواد دیجیتال
آموزش مجازی دانش آموزان ابتدایی را با فناوری آشنا می کند و مهارت های سواد دیجیتال را تقویت می کند که در دنیای امروز اهمیت فزاینده ای دارد و علاوه براین به ایشان کمک می کند تا از همان سنین کودکی این را فراگیرند که تکنولوژی و فناوری می تواند جهت یادگیری و آموزش استفاده گردد و نگاهشان به این سیستم ها صرفا تفریحی و سرگرمی نخواهد بود.
4) محتوای تعاملی و جذاب
منابع مجازی خوب طراحی شده می تواند شامل عناصر تعاملی، بازی ها و محتوای چند رسانه ای باشد که فرآیند یادگیری را جذاب تر و لذت بخش تر می کند و هم چین کمک می کند تا زمان ماندگاری مطالب در حافظه کودک بیشتر گردد.
5) همکاری جهانی
آموزش مجازی میتواند همکاری فراتر از کلاس را تسهیل کند و به دانشآموزان اجازه دهد تا با همسالان خود در سطح جهانی ارتباط برقرار کنند و دیدگاههای خود را گسترش دهند و آن ها را آماده می کند تا در آینده بتوانند با همین روش در سطح بین المللی آموزش ببینند و فقط منوط به حضور در کلاس نباشند.
اثرات چالش برانگیز:
- تعامل اجتماعی محدود
آموزش مجازی می تواند تعامل چهره به چهره را کاهش دهد و به طور بالقوه بر توسعه مهارت های اجتماعی و روابط با همسالان تأثیر بگذارد که در سال های اولیه بسیار مهم است. این روش میزان شناخت کودکان از رفتارها و فرهنگ های مختلف را کاهش می دهد و هم چنین آموزش صبر و درک متقابل در برابر رفتارهایی که باب میل ایشان نیست به میزان لازم وجود نخواهد داشت و آموزش کودکان در محیطی خصوصی و با مراعات کامل حال ایشان انجام خواهد شد.
- موانع تکنولوژیکی
دسترسی نابرابر به فناوری و اینترنت قابل اعتماد می تواند باعث ایجاد اختلاف بین دانش آموزان شود. کسانی که منابع کافی ندارند ممکن است برای مشارکت کامل در یادگیری مجازی با چالش هایی مواجه شوند. هرچند که تلاش بر این است که استفاده همه از اینترنت برابر باشد اما به هر حال هنوز نابرابری ها و البته محدودیت هایی در بستر اینترنت هست که باعث می شود آموزش های دیجیتال(چه مجازی و چه آنلاین) با مشکلاتی مواجه گردد.
- مشارکت والدین
یادگیری مجازی مؤثر اغلب مستلزم افزایش مشارکت والدین است و برخی از خانواده ها ممکن است به دلایل مختلف برای ارائه حمایت های لازم، شرایط مطلوب را نداشته باشند و بر همین اساس لازم است تا آموزش های مجازی تا حد امکان کامل تدبیر گردیده و همه موارد برای استقلال کودک در نظر گرفته شود. علاوه براینکه قطعا حضور یک همراه برای آموزش و یادگیری بهتر موثر خواهد بود.
- توجه و حواس پرتی
همان قدر که حضور در فضای خانه می تواند باعث تنهایی کودک و عدم وجود سروصدا و تعامل دانش آموزان باشد، می تواند به کودک این امکان را دهد که تمایل به حضور در جمع خانواده و حتی به عنوان مثال، تماشای فیلم و کارتون و... داشته باشد. پس حفظ تمرکز در یک محیط مجازی می تواند برای دانش آموزان ابتدایی چالش برانگیز باشد و باعث حواس پرتی احتمالی از محیط خانه شود(علی الخصوص زمانی که همراهی یک بزرگتر نباشد).
- نگرانی های مربوط به زمان نمایشگر
زمان زیاد صفحه نمایش می تواند نگران کننده باشد، زیرا قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نمایشگرها ممکن است پیامدهایی بر سلامت و رفاه کودکان داشته باشد. البته که با گسترش تکنولوژی و پیشرفت آن، این مورد با روش های مختلفی از جمله تهیه تجهیزات دارای سطح ایمنی مطلوب، قابل رفع است.
- فعالیت های عملی محدود
برخی از موضوعات، بهویژه آنهایی که شامل فعالیتها یا آزمایشهای عملی هستند، ممکن است تکرار مؤثر در یک محیط مجازی چالش برانگیز باشند. البته که با فیلم های آموزشی کنونی سعی در حل مشکلات این موضوع شده است.
- چالش های ارزیابی
ارزیابی درک و پیشرفت دانشآموزان ممکن است در یک محیط مجازی چالشبرانگیزتر باشد و مربیان باید راههای موثری را برای ارزیابی یادگیری کشف کنند. البته که با دیدن نتایج تمرین های تعاملی حین درس که به دلیل بازی گونه بودن آن، دانش آموز از حل آن ها لذت می برد، متوجه سطح یادگیری کودک شد.
نتیجه گیری
در نهایت، توجه به این نکته ضروری است که اثربخشی آموزش مجازی برای دانش آموزان ابتدایی به زمینه خاص، کیفیت منابع مجازی، میزان حمایت مربیان و والدین و سازگاری محیط یادگیری بستگی دارد.یک رویکرد متعادل که عناصر مجازی را با فرصتهایی برای تعامل اجتماعی، فعالیتهای عملی و روابط حمایتی ترکیب میکند، اغلب برای آموزش ابتدایی مفید در نظر گرفته میشود.
ویرابوک، ابزار الکترونیکی کمک آموزشی با داشتن آموزش مجازی، تمرین های تعاملی، آزمایشگاه ها، نریشن کامل صفحات آموزشی کتاب و ابزارهای کمک آموزشی دیگر، توانسته کمک شایسته ای جهت تدریس بهتر، عمیق تر و جذاب تر داشته باشد و آموزش را برای معلم و دانش آموز، تسهیل نماید.
سخن پایانی
امیدواریم از مطالب ارائه شده نهایت استفاده را برده باشید. لازم به ذکر است ما در سایت ویرابوک به نرم افزارهای آموزشی متفاوتی پرداخته ایم. به شما پیشنهاد میکنیم ضمن مطالعه محتوای این صفحه از مطالب،ویرابوک _ بسته آموزشی اول تا ششم ابتدایی،ویرابوک _ بسته آموزشی اول تا سوم ابتدایی،ویرابوک _ بسته آموزشی چهارم تا ششم ابتدایی،ویرابوک _ بسته آموزشی پایه اول ابتدایی،ویرابوک _ بسته آموزشی پایه دوم ابتدایی،ویرابوک _ بسته آموزشی پایه سوم ابتدایی،ویرابوک _ بسته آموزشی پایه چهارم ابتدایی،ویرابوک _ بسته آموزشی پایه پنجم ابتدایی،ویرابوک _ بسته آموزشی پایه ششم ابتدایی،الگوی هفت مرحله ای یادگیری (E7)،فناوری آموزشی،افزایش تمرکز در کلاس،استعدادیابی کودکان،هوش مصنوعی در آموزش،واقعیت افزوده،علاقه کودک به مدرسه،گیمیفیکیشن در آموزش ابتدایی،تکنولوژی آموزشی ،بازی های آموزشی را هم رویت بفرمایید.